BKS Iyengar

Iyengar Yoga

De vorm van yoga waarin wij les geven is gebaseerd op de methode van B.K.S. Iyengar (1918-2014).

Iyengar-yoga is een krachtige, no-nonsense vorm van yoga. De uitwerking ervan ervaar je door het gewoon te dóen.

Het is bij Iyengar-yoga belangrijk dat je veilig en naar eigen vermogen aan het werk gaat: je concentreert je op jezelf en je hoeft je aan niemand te meten. Dat kan ook niet, elk lichaam is uniek.

Swastikasana met riemHet sleutelwoord in Iyengar Yoga is alignment (uitlijning). Tijdens de actieve, uitdagende lessen worden de houdingen (asanas) met aandacht voor détail uitgelegd. Je maakt gebruik van onder andere de muur, stoelen, dekens, blokken en riemen om met meer gemak te kunnen werken en een houding te gaan begrijpen. Waar nodig word je op een rustige, concrete manier gecorrigeerd. Als je lichaam in een houding goed in lijn is ervaar je fysiek én mentaal ruimte en balans.

Aan het eind van de les wordt er uitgebreid ontspannen en ga je weer vol energie naar huis.

Het doel van yoga is ‘het tot stilstand brengen van de bewegingen van de geest’. Hoe meer je met yoga bezig bent, hoe sterker je lichaam, de geest, je intelligentie en je hart met elkaar in verbinding raken. Iyengar noemde zijn methode ‘meditatie in actie’.

Mr. Iyengar schreef ‘Light on Yoga’. Door de vele foto’s en uitgebreide beschrijvingen heeft hij een belangrijk naslagwerk nagelaten, wat weer als basis voor nieuwere yogavormen heeft gediend.

 

Laat je inspireren door de ervaringen van anderen in  Yoga voor jou.